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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
11/06/1999 |
Data da última atualização: |
14/03/2012 |
Autoria: |
PIRES, J. M. |
Título: |
Estudos dos principais tipos de vegetação do estuário do Amazonas. |
Ano de publicação: |
0 |
Fonte/Imprenta: |
[S.l.: s.n., 198-]. |
Páginas: |
190 p. |
Descrição Física: |
il. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Publicação não convencional. Mimeografado. |
Conteúdo: |
O trabalho e apresentado em tres partes, tratando dos principais tipos de vegetacao da Amazonia. Considerando que a floresta de terra firme abrange cerca de 90% da area, este tipo de vegetacao foi tratado de maneira mais completa. Mesmo com esta restricao, o assunto ainda fica muito amplo e, por isso, o estudo foi particularizado a dois pontos do estuario do Amazonas, isto e, Belem (Parte II) no seu trecho inferior e Baixo Jari (Parte III), no seu limite superior. Inicia-se por uma parte geral (Parte I) em que e analisada superficialmente a literatura relevante e apresentado um esboco dos principais tipos de vegetacao da Amazonia. Na Parte II foram estudadas tres reservas florestais do IPEAN, comparando-se as formacoes de terra firme, igapo e varzea e fornecendo dados sobre composicao floristica, estrutura, dispersao na area, distribuicao da biomassa por classes de diametro, incremento e sucessao nas condicoes naturais da mata. A parte III contem informacoes sobre a regiao do Baixo Jari (abaixo das cachoeiras), contendo dados sobre co mposicao floristica, estrutura da floresta, biomassa, focalizando-se tambem o problemas sob o ponto de vista economico relativamente aos recursos madeireiros. |
Palavras-Chave: |
Brasil. |
Thesagro: |
Biomassa; Composição Botânica; Vegetação. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; biomass; botanical composition; vegetation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01821nam a2200229 a 4500 001 1385794 005 2012-03-14 008 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aPIRES, J. M. 245 $aEstudos dos principais tipos de vegetação do estuário do Amazonas. 260 $a[S.l.: s.n., 198-].$c0 300 $a190 p.$cil. 500 $aPublicação não convencional. Mimeografado. 520 $aO trabalho e apresentado em tres partes, tratando dos principais tipos de vegetacao da Amazonia. Considerando que a floresta de terra firme abrange cerca de 90% da area, este tipo de vegetacao foi tratado de maneira mais completa. Mesmo com esta restricao, o assunto ainda fica muito amplo e, por isso, o estudo foi particularizado a dois pontos do estuario do Amazonas, isto e, Belem (Parte II) no seu trecho inferior e Baixo Jari (Parte III), no seu limite superior. Inicia-se por uma parte geral (Parte I) em que e analisada superficialmente a literatura relevante e apresentado um esboco dos principais tipos de vegetacao da Amazonia. Na Parte II foram estudadas tres reservas florestais do IPEAN, comparando-se as formacoes de terra firme, igapo e varzea e fornecendo dados sobre composicao floristica, estrutura, dispersao na area, distribuicao da biomassa por classes de diametro, incremento e sucessao nas condicoes naturais da mata. A parte III contem informacoes sobre a regiao do Baixo Jari (abaixo das cachoeiras), contendo dados sobre co mposicao floristica, estrutura da floresta, biomassa, focalizando-se tambem o problemas sob o ponto de vista economico relativamente aos recursos madeireiros. 650 $aAmazonia 650 $abiomass 650 $abotanical composition 650 $avegetation 650 $aBiomassa 650 $aComposição Botânica 650 $aVegetação 653 $aBrasil
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
04/03/2020 |
Data da última atualização: |
20/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MOREIRA, G. M.; NICOLLI, C. P.; GOMES, L. B.; OGOSHI, C.; SCHEUERMANN, K. K.; SILVA-LOBO, V. L.; SCHURT, D. A.; RITIENI, A.; MORETTI, A.; PFENNING, L. H.; DEL PONTE, E. M. |
Afiliação: |
GLAUCIA M. MOREIRA, UFV; CAMILA P. NICOLLI, UFLA; LARISSA B. GOMES, UFLA; CLAUDIO OGOSHI, IRGA; KLAUS K. SCHEUERMANN, EPAGRI; VALACIA LEMES DA SILVA LOBO, CNPAF; DANIEL AUGUSTO SCHURT, CPAF-RR; ALBERTO RITIENI, UNIVERSIRTÀ DI NAPOLI FEDERICO, Napoli-Italy; ANTONIO MORETTI, INSTITUTE OF SCIENCE OF FOOD PRODUCTION, Bari-Italy; LUDWIG H. PFENNING, UFLA; EMERSON M. DEL PONTE, UFV. |
Título: |
Nationwide survey reveals high diversity of Fusarium species and related mycotoxins in Brazilian rice: 2014 and 2015 harvests. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Control, v. 113, 107171, July 2020. |
ISSN: |
0956-7135 |
DOI: |
10.1016/j.foodcont.2020.107171 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Ninety three samples of rice were obtained from both research and commercial plots at eight rice-growing regions of Brazil. These were assessed for the presence of Fusarium species complex and 14 mycotoxins. A total of 352 Fusarium-like isolates were obtained from 85% of the samples and assigned to four species complexes (SC) based on morphological identification. F. incarnatum-equiseti was the most frequent (FIESC, 32.4%) followed by F. fujikuroi (FFSC, 26.1%), F. graminearum (FGSC, 24.7%) and F. chlamydosporum (FCSC, 16.8%). FGSC was limited geographically and dominant in the southern subtropical Brazil while the others occurred in all regions, particularly FIESC. The samples were individually contaminated with at least three and a maximum of eight mycotoxins. The most common were zearalenone (ZEA), beauvericin, and acetylated forms of deoxynivalenol (AcDON). In addition, enniatins, T-2, HT-2, DON, neosolaniol and moniliformin at lower frequency. The concentration levels were all below the Brazilian limits currently promugalted for DON (<750 ppb), and ZEA (<100 ppb). There was on sample with ZEA above the limit. Most mycotoxins toxins were found in both the husk and flour fractions, but AcDON tended to show higher concentration in the husk. Results of this survey extends the knowledge of the Fusarium complexes infecting rice and provides an update on the status of rice mycotoxin contamination at the country level, which can be considered generally safe. However, attention should be paid to the widespread contamination of beauvericin. MenosNinety three samples of rice were obtained from both research and commercial plots at eight rice-growing regions of Brazil. These were assessed for the presence of Fusarium species complex and 14 mycotoxins. A total of 352 Fusarium-like isolates were obtained from 85% of the samples and assigned to four species complexes (SC) based on morphological identification. F. incarnatum-equiseti was the most frequent (FIESC, 32.4%) followed by F. fujikuroi (FFSC, 26.1%), F. graminearum (FGSC, 24.7%) and F. chlamydosporum (FCSC, 16.8%). FGSC was limited geographically and dominant in the southern subtropical Brazil while the others occurred in all regions, particularly FIESC. The samples were individually contaminated with at least three and a maximum of eight mycotoxins. The most common were zearalenone (ZEA), beauvericin, and acetylated forms of deoxynivalenol (AcDON). In addition, enniatins, T-2, HT-2, DON, neosolaniol and moniliformin at lower frequency. The concentration levels were all below the Brazilian limits currently promugalted for DON (<750 ppb), and ZEA (<100 ppb). There was on sample with ZEA above the limit. Most mycotoxins toxins were found in both the husk and flour fractions, but AcDON tended to show higher concentration in the husk. Results of this survey extends the knowledge of the Fusarium complexes infecting rice and provides an update on the status of rice mycotoxin contamination at the country level, which can be considered generally safe. However, attention ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Arroz; Fusarium; Micotoxina; Oryza Sativa. |
Thesaurus NAL: |
Mycotoxins; Rice; Trichothecenes; Zearalenone. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02574naa a2200361 a 4500 001 2120866 005 2020-04-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0956-7135 024 7 $a10.1016/j.foodcont.2020.107171$2DOI 100 1 $aMOREIRA, G. M. 245 $aNationwide survey reveals high diversity of Fusarium species and related mycotoxins in Brazilian rice$b2014 and 2015 harvests.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aNinety three samples of rice were obtained from both research and commercial plots at eight rice-growing regions of Brazil. These were assessed for the presence of Fusarium species complex and 14 mycotoxins. A total of 352 Fusarium-like isolates were obtained from 85% of the samples and assigned to four species complexes (SC) based on morphological identification. F. incarnatum-equiseti was the most frequent (FIESC, 32.4%) followed by F. fujikuroi (FFSC, 26.1%), F. graminearum (FGSC, 24.7%) and F. chlamydosporum (FCSC, 16.8%). FGSC was limited geographically and dominant in the southern subtropical Brazil while the others occurred in all regions, particularly FIESC. The samples were individually contaminated with at least three and a maximum of eight mycotoxins. The most common were zearalenone (ZEA), beauvericin, and acetylated forms of deoxynivalenol (AcDON). In addition, enniatins, T-2, HT-2, DON, neosolaniol and moniliformin at lower frequency. The concentration levels were all below the Brazilian limits currently promugalted for DON (<750 ppb), and ZEA (<100 ppb). There was on sample with ZEA above the limit. Most mycotoxins toxins were found in both the husk and flour fractions, but AcDON tended to show higher concentration in the husk. Results of this survey extends the knowledge of the Fusarium complexes infecting rice and provides an update on the status of rice mycotoxin contamination at the country level, which can be considered generally safe. However, attention should be paid to the widespread contamination of beauvericin. 650 $aMycotoxins 650 $aRice 650 $aTrichothecenes 650 $aZearalenone 650 $aArroz 650 $aFusarium 650 $aMicotoxina 650 $aOryza Sativa 700 1 $aNICOLLI, C. P. 700 1 $aGOMES, L. B. 700 1 $aOGOSHI, C. 700 1 $aSCHEUERMANN, K. K. 700 1 $aSILVA-LOBO, V. L. 700 1 $aSCHURT, D. A. 700 1 $aRITIENI, A. 700 1 $aMORETTI, A. 700 1 $aPFENNING, L. H. 700 1 $aDEL PONTE, E. M. 773 $tFood Control$gv. 113, 107171, July 2020.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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